dobre praktyki higieniczne gmp/gh.


Stosowna praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu zwierząt, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a również dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. dobre praktyki higieniczne GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie specjalizacji żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP zapewniają, że procesy są ściśle kontrolowane i że towary są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają także na celu zapobieganie i osłabianie skutków zabrudzenia żywności i produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *